Magyar Tudományos Akadémia
 

MTA KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

DUNÁNTÚLI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban
Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban

Megjelent a „Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban” című OTKA kutatás záró kötete. A kutatási projekt vezetője és egyben a könyv szerkesztője is Faragó László volt. A kiadványban, amely a Dialóg Campus Kiadó gondozásában jelent meg, intézetünk több munkatársa is jegyez tanulmányt.

TOVÁBB >>>
Dr. Fodor István professzor köszöntése 80. születésnapján
Dr. Fodor István professzor köszöntése 80. születésnapján

Az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, az MTA Pécsi Területi Bizottsága, valamint a Pécsi Tudományegyetem 2018. november 29-én a „Környezetünk a Kárpát-medence – Gondolatok egy életút körül” című tudományos konferenciával köszöntötte Fodor István Professzor Urat, a DTO kutató professzor emeritusát 80. születésnapja alkalmából.

TOVÁBB >>>
Prof. Dr. Pálné Kovács Ilona akadémikus az MTA PAB ezüst plakettje kitüntetésben részesült
Prof. Dr. Pálné Kovács Ilona akadémikus az MTA PAB ezüst plakettje kitüntetésben részesült

Prof. Dr. Pálné Kovács Ilona akadémikus, az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet kutató professzora az MTA PAB ezüst plakettje kitüntetésben részesült, amelyet 2018. november 7-én, a Magyar Tudomány Ünnepe pécsi ünnepi ülésén adtak át. Az MTA PAB ezüst plakett a Pécsi Területi Albizottság legrangosabb tudományos díja.

TOVÁBB >>>
A körforgásos gazdaság társadalmi-gazdasági, környezeti és regionális szempontjai - nemzetközi konferencia
A körforgásos gazdaság társadalmi-gazdasági, környezeti és regionális szempontjai - nemzetközi konferencia

Az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya (Pécs) a 75. évfordulóját ünneplő nemzetközi konferenciát szervezett, és egy multidiszciplináris perspektívából tárgyalta a potenciális körkörös gazdaság kérdését. A körkörös gazdaság koncepciója nem csak a közgazdasági vagy környezeti tudományokat veszi figyelembe, más társadalmi, természeti és technikai tudományos és regionális szempontokat is célul kell kitűzni. Ezért széles témakörben tartottunk vitákat, megbeszéléseket.A konferencia időpontja: 2018. április 19-20 volt. Program, bővebb információk, valamint az előadások absztraktjai a konferencia honlapján olvashatók.

TOVÁBB >>>
Újraiparosodás Közép-Európában
Újraiparosodás Közép-Európában

Megjelent Lux Gábor, a Dunántúli Tudományos Osztály kutatójának Újraiparosodás Közép-Európában c. monográfiája, a Dialóg Campus Kiadó Studia Regionum sorozatának legújabb kötete. „Milyen szerepet játszik az ipar a modern posztindusztriális gazdaságokban? Miért süllyednek hosszan tartó válságba egyes ipari térségek, és miért válnak mások kimagaslóan sikeressé? Hogyan hatnak az ipar fejlődésére a különböző közpolitikák, és mit jelentenek az elmúlt évtizedben egyre szélesebb körben ismert újraiparosítási törekvések? Mely tényezők biztosítják ma egy-egy ipari térség tartós versenyképességét? Ez a munka összehasonlító szemléletben, a nyugat- és közép-európai regionális fejlődési folyamatok komplex elemzésével keresi a válaszokat a fenti kérdésekre. Tárgyalja az ipari átalakulás és alkalmazkodás fontosabb elméleteit, ismerteti a ma új reneszánszát élő iparpolitika eszközrendszerét, és kiterjedt empirikus kutatásokra támaszkodva, számos rövidebb vagy bővebb esettanulmánnyal illusztrálva mutatja be a közép-európai ipar átalakulási pályáit, hozzásegítve az olvasót egy ma is jelentős gazdasági szektor szerepének, fejlődési folyamatainak sokrétű értékeléséhez.”

TOVÁBB >>>
Új tudományos osztályvezető
Új tudományos osztályvezető

A Dunántúli Tudományos Osztály Varjú Viktort (tudományos főmunkatárs, PhD földrajztudomány) választotta meg új vezetőjének. Megbízása 2017. janurjától két éves időtartamra szól.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Dunántúli Tudományos Osztály - új osztályvezető

A Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Mezei Cecília személyében, aki 2019. január 1.-vel kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
RuRES projekt záró konferencia - 2018. december 17.

Az Interreg magyar-horvát határon átnyúló program keretében megvalósuló "Renewable energy sources and energy efficiency in a function of rural development" (RuRES) projekt zárókonferenciájára 2018. december 17-én került sor a horvátországi Eszéken. Az eseményen a résztvevők megismerhették a projekt eredményeit, és a megvalósított tevékenységeket. A konferencia részletes programja kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Tatay Lászlóné főigazgatói elismerése

Tatay Judit gazdasági előadó kolléganőnk a KRTK-ban nyújtott kiemelkedő munkájáért főigazgatói elismerésben részesült. Gratulálunk, és köszönjük az eddigi elvégzett sok munkáját!

TOVÁBB >>>
RURES Program - könyv -magyarul

Megjelent a RuRES projekt kutatási eredményeit összefoglaló tanulmánykötet magyar nyelvű változata. Letölthető a "Tovább" linken.

TOVÁBB >>>
RURES Program - könyv angolul

Megjelent a RuRES projekt kutatási eredményeit összefoglaló tanulmánykötet. Az angol nyelvű változata letölthető a "Tovább" linken.

TOVÁBB >>>
RURES Program - képzés

A RURES Projekt helyi szereplők számára szervezett képzési modulja keretében változatos szakmai programok kerültek lebonyolításra. Bővebb információk a RURES honlapon olvashatók.

TOVÁBB >>>
Faragó László előadása Budapesten

Faragó László, az MTA KRTK RKI tudományos tanácsadója, tart előadást „Térkoncepció és megvalósításuk” címmel Budapesten, a MÉSZ Székházban, 2018. december 6-án 17 órától. Az eseményre a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata által szervezett multidiszciplináris előadássorozat részeként kerül sor. Az előadás rövid bemutatója kattintás után olvasható.

TOVÁBB >>>
DTO Pécsi Szeminárium – 2018. november 26.

Az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya "DTO Pécsi Szeminárium" sorozatának soron következő előadása: "A makro és regionális szintű gazdasági előrejelzés összekapcsolása: alternatív regionális növekedési pályák Magyarországon. Előadó: Zsibók Zsuzsanna PhD, tudományos munkatárs (MTA KRTK RKI). Minden érdeklődőt várunk.

TOVÁBB >>>
Holland hallgatók látogatása

Intézetünkkel ismerkedtek a Wageningeni Egyetem hallgatói.

TOVÁBB >>>
RURES Projekt találkozó Palkonyán

2018. 06.28-án a RURES projekt keretében a DTO munkatársai Póla Péter vezetésével egy műhelytalálkozót rendeztek Palkonyán, ahol a vidéki térségek megújuló energetikai beruházásainak lehetőségei kerültek terítékre.

TOVÁBB >>>
Bolyai-nyertesek 2018

Balogh Péter, a KÉTO tudományos munkatársa „Térképzetek, kollektív identitások és geopolitikai orientációk Magyarországon”; Rácz Szilárd, az RKI tudományos titkára „Térszerkezeti és városhálózati folyamatok a posztszocialista Kelet-Közép-Európában” témakörben nyerte el az MTA három éves kutatási ösztöndíját. Lux Gábor, a DTO tudományos főmunkatársa ösztöndíjas ideje alatt végzett kiemelkedő kutatói tevékenységéért Bolyai-emléklapot kapott 2018. június 28-án.

TOVÁBB >>>
Meghívó - Pécs, 2018. május 14.

Kedves Kollégák!


Minden érdeklődőt szeretettel várunk Hajdú Zoltán professzor Történelmi korszakkötött államhatár történet és határpolitika Magyarországon c. előadásán 2018. május 14-én 14 órától a Pécsi Akadémiai Bizottság (7624 Pécs, Jurisics M. u. 44.) emeleti tanácstermében.