KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Gyorselemzések

 

Bálint Dóra: A telekocsi-utasszámok alakulása és területi mintázatai a hazai járványhelyzet első hulláma idején

 

A tanulmány a telekocsi-utasszámok alakulását és területi mintázatait vizsgálja a magyarországi COVID-19 vírus okozta járványhelyzet első hulláma idején.
(Kézirat lezárva: 2020. augusztus 31.)

 

 

Varjú Viktor, Farkas Orsolya, Farkas Jenő Zsolt és Vér Csaba: Közlekedési emisszió változásának néhány aspektusa a COVID-19 járvány következtében

 

A gyorselemzés arra próbál meg választ keresni, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően a személygépkocsi-forgalom által okozott közvetlen kibocsátás (emisszió) milyen mértékben változott. Az első számítások Budapestre készültek el. A veszélyhelyzet kihirdetése óta a budapestiek 14 millió személygépkocsival megtett kilométert, és 2400 tonna közlekedési szén-dioxid (CO2) és majd 3000 kg szén-monoxid (CO) kibocsátást spóroltak meg az otthoni munkavégzéssel. 
(Kézirat lezárva: 2020. április 16.)

 

 

Farkas Jenő Zsolt és Kovács András Donát: A COVID-19 járvány környezeti összefüggései és tanulságai – felvetések egy környezettudatosabb társadalom érdekében

 

Az elemzés a járványhelyzettel kapcsolatos környezeti összefüggések területi dimenzióját vizsgálja, és nyújt felvetéseket egy környezettudatosabb társadalom felé való elmozdulással kapcsolatban.
(Kézirat lezárva: 2020. április 15.)

 

 

Kovács Sándor Zsolt: Önkormányzati bevételkiesések a járványhelyzetben

 

Az elemzés azt vizsgálja meg, hogy a 2020. évi központi költségvetés járványhelyzet miatti módosítása milyen hatással van az önkormányzatok bevételeire, és ez az egyes településeket milyen mértékben érinti.
(Kézirat lezárva: 2020. április 15.)

 

 

Kovács Sándor Zsolt: Digitalizálhatók-e az alapvető pénzügyek a járványhelyzet hatására?

 

Az elemzés azt a kérdést vizsgálja meg, hogy a napjainkat meghatározó koronavírus-járvány újabb lökést adhat-e az online banki termékek, valamint a készpénzmentes fizetési lehetőségek terjedésének, illetve a digitalizáció és az online platformok pénzügyi szolgáltatások terén történő használatának.
(Kézirat lezárva: 2020. április 13.)

 

 

Lennert József: Válságmegoldásból napi gyakorlat? A távmunka lehetséges széleskörű elterjedésének hatása a jövőbeli vándormozgalmi mintázatokra 

 

A COVID-19 pandémia lehetséges közép- és hosszútávú társadalmi-gazdasági hatásairól szóló diskurzusokban rendszeresen felmerül, hogy a most életbe léptetett válságmegoldások megnyithatják az utat az érintett technológiák és gyakorlatok széleskörű elterjedéséhez. Ezek egyikeként a távmunka emelhető ki, a tanulmány ennek a területi hatásait elemzi.
(Kézirat lezárva: 2020. április 8.)

 

 

Koós Bálint: A koronavírus-járvány területi vesztesei

 

A gyorselemzés megkísérli a COVID-19 járvány okozta gazdasági hatások várható területi képének megrajzolását, az ágazatok érintettségét és a térségek kiinduló helyzetéből következtetni azok reagálási képességére.
(Kézirat lezárva: 2020. április 8.)