KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Rácz Szilárd szakbizottsági elnök az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságában
Rácz Szilárd szakbizottsági elnök az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságában

A 2020. június 8-án záródó elektronikus szavazással a 2020–2023. közötti akadémiai ciklusra az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottságának elnökévé a KRTK RKI DTO tudományos munkatársát, Rácz Szilárdot választották. Az MTA osztályszerkezetétől eltérően a PAB-on a regionális tudomány a X. szakbizottsághoz tartozik, így lehetőség adódik a társadalomföldrajzzal, a földtudományokkal és a környezetkutatásokkal való szerves együttműködésére.

TOVÁBB >>>
Fodor István az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság elnökségének tiszteletbeli tagja
Fodor István az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság elnökségének tiszteletbeli tagja

Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága (PAB) testületeiben végzett fél évszázados közösségi, szakmai munkássága elismeréseként Fodor Istvánt, a KRTK RKI DTO kutató professor emeritusát a PAB elnökségének tiszteletbeli tagjává választották. A X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottság 40 év után leköszönő elnökét, Fodor István professzort tiszteletbeli szakbizottsági elnöki címmel tüntették ki a bizottsági tagok egyhangú felterjesztésére.

TOVÁBB >>>
Intézeti kollégák a Pécsi Akadémiai Bizottság testületeiben
Intézeti kollégák a Pécsi Akadémiai Bizottság testületeiben

Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága (PAB) 2020. július 8-i tisztújító választói ülésén a PAB szavazati jogú tagjai (akadémikusok, szakbizottsági elnökök stb.) megválasztották az új vezetőket és tagokat a 2020–2023-as akadémiai ciklusra. A KRTK RKI kollégái közül a PAB X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottság tagjai lettek Erdősi Ferenc, Fodor István és Faragó László (kutató professor emeritusok), továbbá Hajdú Zoltán (tudományos tanácsadó), valamint Gál Zoltán, Lux Gábor és Varjú Viktor (tud. főmunkatársak). Varjú Viktor a következő akadémiai ciklusra a Körforgásos Gazdaság Munkabizottság vezetője lett.

TOVÁBB >>>
Jóna Lászlóval készített interjút a Kisalföld
Jóna Lászlóval készített interjút a Kisalföld

A Kisalföld 2020. június 23-i számában jelent meg interjú kollégánkkal Jóna Lászlóval (tud. munkatárs) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásáról. A kutatás a közterekkel foglalkozott, és azt vizsgálta, hogy a kijárási korlátozás mennyiben módosította az emberek attitűdjeit, és változtatta meg a közterekkel kapcsolatos viselkedésüket. A cikk kattintás után olvasható.

TOVÁBB >>>
Vírusföldrajz 2.0 – Uzzoli Annamária írása A Földgömb című magazinban
Vírusföldrajz 2.0 – Uzzoli Annamária írása A Földgömb című magazinban

A Földgömb magazin 2020. május–júniusi számában jelent meg Uzzoli Annamária (tud. főmunkatárs) cikke „Vírusföldrajz 2.0 – COVID–19 – világjárvány újratöltve!” címmel. A cikk a COVID-19 világjárványt és következményeit, a koronavírust általában, illetve a 21. századi koronavírus okozta járványokat mutatja be.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs társszerzős tanulmánya a Vezetéstudomány folyóiratban
Páger Balázs társszerzős tanulmánya a Vezetéstudomány folyóiratban

A Vezetéstudomány folyóirat 2020/6. tematikus lapszámában jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, RKI) társszerzős tanulmánya „Új technológiai cégek az Ipar 4.0 küszöbén. A magyar digitális vállalkozási ökoszisztéma szakértői értékelése” címmel, amelyet Szerb Lászlóval (PTE KTK) és Komlósi Évával (MTA-PTE kutatócsoport) közösen jegyez. A tanulmányban bemutatott vizsgálat célja, hogy feltárja, a hazai új technológiai vállalkozások mennyiben vannak felkészülve az Ipar 4.0 által támasztott kihívásokra. A szakértői vélemények alapján kirajzolódó kép rámutat a magyar digitális vállalkozási ökoszisztéma szűk keresztmetszeteire, amelyek jelenleg a hazai technológiai vállalkozásokat a negyedik ipari forradalom kihívásainak sikeres leküzdésében hátráltathatják.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Horeczki Réka megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, Horeczki Réka 2020. július 3-án „summa cum laude” minősítéssel védte meg „Kisvárosi fejlődési utak. A dél-dunántúli kisvárosok helye és szerepe a térség hosszú távú gazdasági és társadalmi változásaiban” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában. Kollégánknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Uzzoli Annamária írása a Portfolio KRTK blogjában

A KRTK Portfolioval együttműködésben indított új KRTK blogjában megjelent Uzzoli Annamária írása "Miért halnak meg ilyen sokan szívrohamban Magyarországon?" címmel.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány területi adatai

A KRTK RKI folyamatosan figyelemmel követi a koronavírus-járvány hivatalos forrásból származó országos és területi adatainak alakulását. Ezek között találhatók az új esetek száma, napi frissítéssel, megyei bontásban. Továbbá folyamatosan frissülő adat-állományunkból visszakereshető az összes eset, valamint a napi új esetek számának időbeli és térbeli vetülete is.

TOVÁBB >>>
Pandémia és pénzügyi digitalizáció

A koronavírus-járvány az egyének napi életvitelét (munka, oktatás, bevásárlás, szabadidő stb.) jelentősen átalakította, az online lehetőségek tárháza kiszélesedett. A személyes pénzügyek területén a digitális átalakulás azonban nem újkeletű, érdekesebb kérdés a lakossági hozzáállás vizsgálata. A Cofidis e kérdéskörre fókuszáló, májusi Hitel Monitor felmérése kapcsán írt Kovács Sándor Zsolt (tud. segédmunkatárs) kollégánk véleménycikket.

TOVÁBB >>>
Interjú Jóna Lászlóval a Kisalföld napilapban

A KRTK RKI tudományos munkatársa, Jóna László, a Kisalföld napilapnak adott interjút az intézetben folyamatban levő COVID-19 kutatásokról, az elkészült elemzésekről, valamint azok Győr-Moson-Sopron megyére vetített eredményeiről. Az interjú online változata kattintás után, a napilap weboldalán érhető el.

TOVÁBB >>>
Álláshirdetés a békéscsabai kutatócsoportnál

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs / tudományos munkatárs munkakör betöltésére; teljes munkaidős, határozott idejű, 1 évig tartó közalkalmazotti jogviszonyban. A munkavégzés helye: KRTK Regionális Kutatások Intézete, Alföldi Tudományos Osztály, Békéscsabai Csoport. Kiírás és pályázati feltételek a KÖZIGÁLLÁS oldalán, a pályázatok benyújtásának határideje: 2020. május 20.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány környezeti hatásainak vizsgálata

A KRTK RKI új kutatási dossziét indított el, amely a koronavírus-járvány társadalmi, és gazdasági hatásainak területi dimenzióját vizsgálja. A legfrissebb bejegyzések között találják Varjú Viktor (tud. főmunkatárs) vezette kutatócsoport környezeti hatásvizsgálatához kapcsolódó elemzését, amely már elérhető a Gyorselemzések menüpont alatt.

TOVÁBB >>>
Konferenciafelhívás: Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok (elhalasztva)

A szabadkai Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Határkutató Csoportja és a Magyar Regionális Tudományi Társaság által közösen szervezett, „Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok” című, eredetileg 2020. május 21-ére tervezett konferenciát a szervezők elhalasztják. Amint tájékoztatást kapunk az új időpontról, közzétesszük.

Konferencia Csatári Bálint emlékére (elhalasztva)

Az eredetileg 2020. április 23-án Csatári Bálint emlékére szervezett konferenciát a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel a szervezők elhalasztják. Az új időpontról, és a konferenciával kapcsolatos további tudnivalókról később tájékoztatjuk a tisztelt Érdeklődőket.

Konferencia Gadócziné Fekete Éva emlékére (elhalasztva)

A szervezőktől kapott tájékoztatás alapján az eredetileg 2020. március 24-ére Gadócziné Fekete Éva emlékére szervezett konferencia lemondásra került. A szervezők szándéka, hogy a körülmények javulását követően a konferencia későbbi időpontban megrendezésre kerüljön.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő rendezvénye

2020. február 20-án 15 órától, a KRTK RKI győri osztályán rendezik a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás (cégvezető, Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatják az érdeklődők. További részletek kattintás után olvashatók, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

TOVÁBB >>>