Magyar Tudományos Akadémia
 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Kollégáink tanulmányai a Justice Spatiale | Spatial Justice című folyóiratban
Kollégáink tanulmányai a Justice Spatiale | Spatial Justice című folyóiratban

A Justice Spatiale | Spatial Justice című francia és angol kétnyelvű folyóirat 2019 októberi számában két tanulmányt is jegyeztek kollégáink. Virág Tünde és Jelinek Csaba a "Development Brokers and Place-based Projects in Deprived Urban Neighbourhoods: the Case of Pécs, Hungary" című tanulmányt publikálta. Keller Judit és Virág Tünde pedig a "Possibilities and Constraints of Place-Based Development Projects to Temper Hierarchical Dependencies in a Deprived Neighbourhood" című tanulmányt jelentette meg. Mindkét cikk a RELOCAL H2020 projekt keretében készült.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilonát beiktatták az Academia Europaea tagjai közé
Pálné Kovács Ilonát beiktatták az Academia Europaea tagjai közé

Az Academia Europaea 2019. október 23-25. között Barcelonában megrendezett éves konferenciáján iktatták be hivatalosan a szervezet tagjai közé Pálné Kovács Ilonát, akit 2019. júniusában, több évtizedes kutatói munkája elismeréséért választott tagjai közé az Academia Europaea. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Czirfusz Márton kapta 2019-ben a Magyar Szociológiai Társaság Erdei emlékérmét
Czirfusz Márton kapta 2019-ben a Magyar Szociológiai Társaság Erdei emlékérmét

A Magyar Szociológiai Társaság éves vándorgyűlésének első napján, 2019. október 24-én adták át a kimagasló szakmai tevékenységekért járó díjakat. 2019-ben a 35 év alatti, ígéretes szakmai tevékenységet végző szociológusoknak járó Erdei emlékérmet Czirfusz Mártonnak, a KRTK RKI tudományos munkatársának ítélte a Bizottság. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Timár Judit előadása Prágában
Timár Judit előadása Prágában

Szeptember 26-án Prágában Timár Judit „Struggles of feminist geography against changing hegemonies in Central and Eastern Europe” címmel tartotta a nyitó plenáris előadást a 36 ország 158 résztvevőjével zajló V. European Geographies of Sexualities Conference rendezvényen.

TOVÁBB >>>
Intézetünk munkatársai a Magyar Regionális Tudományi Társaság vezetőségében
Intézetünk munkatársai a Magyar Regionális Tudományi Társaság vezetőségében

A Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) 2019. október 11-én, Sopronban tartotta éves Közgyűlését. A Közgyűlés során az MRTT tisztségviselőit is megválasztották, közöttük intézetünk több munkatársát is. A 2019–2023. időszakra a társaság elnöki tisztségét Gál Zoltán (tudományos főmunkatárs) tölti be, az MRTT titkára Rácz Szilárd (tudományos munkatárs) lett, illetve az elnökség tagjai közé választották Kovács Sándor Zsoltot (tudományos segédmunkatárs). A megválasztott tisztségviselők teljes listáját a linkre kattintva olvashatják.

TOVÁBB >>>
Jelinek Csaba a Regiostars díjak szakmai zsűrijében
Jelinek Csaba a Regiostars díjak szakmai zsűrijében

2019. október 9-én adták át az Európai Bizottság által alapított Regiostars díjakat a tavalyi év leginnovatívabb, EU által finanszírozott projektjeinek Brüsszelben. Az idei évben a KRTK tudományos munkatársa, Jelinek Csaba is a szakmai zsűri tagja volt a DG REGIO meghívására a "Szegénység és egyenlőtlenségek elleni küzdelem" kategóriában. A különböző kategóriákban díjazott régiók listája, a díjátadóról készült fényképek és videófelvételek, valamint a díjjal kapcsolatos tudnivalók tovább kattintás után elérhetők.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Kollégáink előadásai a Magyar Urbanisztikai Társaság éves konferenciáján

2019. november 6-án, Budapesten rendezte meg éves konferenciáját a Magyar Urbanisztikai Társaság. Intézetünkből Gál Zoltán "Egyetem és város", Jóna László "A közösségi terek és a növényzet jelentősége a jövő nagyvárosaiban", Lados Mihály "Okosváros megközelítés alkalmazása természet alapú városfejlesztési megoldásokkal (Győr)", Nagy Gábor "Alföldi nagyvárosi lakáspiacok ciklikus átalakulása az utolsó két évtizedben", Rácz Szilárd "Pécs múltja, jelene és jövője" és Rechnitzer János "Adalékok a magyar nagyvárosok fejlődési pályájának tanulmányozásához" címmel tartott előadást.

Bolyai+ nyertesek 2019/2020.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020. tanévi Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját az intézet két kutatója nyerte el. Kovács András Donát a Debreceni Egyetemen "Az új környezeti paradigma kiemelkedő szerepe Közép-Európa rurális térségeiben"; Rácz Szilárd a Széchenyi István Egyetemen "A gazdasági tőke meghatározó elemei Közép- és Délkelet-Európa regionális központjaiban" témában végez 10 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2019/2020-as tanévre vonatkozó pótfelvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 20.

TOVÁBB >>>
Vitaülés a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gazdálkodástudományi Kar EFOP 3.6.2 társadalmi innováció kutatócsoportja, és az MTA KRTK Egyenlőtlenség Horizontális Műhelye közös vitaülést szervez a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól. Az eseményre 2019. május 30-án 14 órai kezdettel a Budapesti Corvinus Egyetemen kerül sor. A részletes program kattintás után olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
Fiatal Regionalisták XI. Konferenciája – Győr, 2019. június 21–22.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola ezúton tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Regionalisták XI. Konferenciájára, melynek témája: A nagyvárosfejlődés útjai Kelet-Közép-Európában – múlt, jelen és jövő.

TOVÁBB >>>
Egészségegyenlőtlenségek Magyarországon - workshop-meghívó

Az MTA KRTK RKI Társadalmi egyenlőtlenségeket kutató horizontális műhelyének következő rendezvénynek témája: Egészségegyenlőtlenségek Magyarországon. Az eseményt 2019. április 1-jén rendezik Budapesten, az MTA Tóth Kálmán utcai kutatóházában. A részletes program kattintás után olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
Az MTA KRTK RKI kollégái az MTA újonnan választott közgyűlési képviselői között

Az MTA köztestülete megválasztotta a Közgyűlés nem akadémikus tagjait a következő három évre. Intézetünk kollégái közül Faragó Lászlót a IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya, Timár Juditot a X. Földtudományok Osztálya nem akadémikus közgyűlési képviselői közé választották.

TOVÁBB >>>
Dunántúli Tudományos Osztály – Új osztályvezető

A Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Póla Péter személyében, aki 2019. március 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Regionális tudományi doktori képzés Gödöllőn

A Szent István Egyetem Enyedi György Regionális Tudományi Doktori Iskola 2019/2020-as tanévre vonatkozó felvételi felhívása a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

TOVÁBB >>>
Zöld Magyarországért Díj Hoyk Editnek

Intézetünk kecskeméti csoportjának tudományos főmunkatársa, Hoyk Edit kapta 2018-ban a „Zöld Magyarországért Díjat”, amelyet a „Journal of Central European Green Innovation” című folyóiratban publikált „Adaptation to climate change with green infrastructure in urban environment” című tanulmányáért adományoztak neki. A díjat a Magyar Tudomány Ünnepének gyöngyösi rendezvényén adta át Dr. Lehoczky Éva, a folyóirat főszerkesztője. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

TOVÁBB >>>
Dunántúli Tudományos Osztály – Új osztályvezető

A Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Mezei Cecília személyében, aki 2019. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Megjelent a "Migráció alulnézetből" című kötet

A "Migráció alulnézetből" című kötetet Váradi Monika Mária, az MTA KRTK RKI tudományos főmunkatársa szerkesztette. A tanulmányok közül több munkát is intézetünk munkatársai jegyeznek. A kötet az Argumentum Kiadó és a MTA KRTK RKI közös kiadásában jelent meg. A digitális változat honlapunkon keresztül is elérhető.

TOVÁBB >>>