KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié

A KRTK RKI kutatásai révén folyamatosan arra törekszik, hogy komplex, interdiszciplináris módon elemezze a társadalmi és gazdasági folyamatok területi dimenzióit. Ezért az intézet egy új kutatási dossziét indít, amelyben a koronavírus-járvánnyal és ennek közvetlen, illetve közvetett társadalmi-gazdasági hatásaival kapcsolatos területi elemzéseket, tanulmányokat, felméréseket és infografikákat gyűjtjük. A dosszié tartalmát folyamatosan bővítjük, ezért érdemes követni a frissítéseket.

TOVÁBB >>>
Kollégáink társszerzős tanulmánya a Sustainability folyóiratban
Kollégáink társszerzős tanulmánya a Sustainability folyóiratban

A Sustainability folyóiratban megjelent a KRTK RKI kecskeméti kutatócsoportjának kollégái, Lennert József (tud. munkatárs), Farkas Jenő Zsolt (tud. munkatárs) és Kovács András Donát (tud. munkatárs), társszerzős tanulmánya „Measuring and Predicting Long-Term Land Cover Changes in the Functional Urban Area of Budapest” címmel. A tanulmány a területborítás változásának hosszú távú térbeli mintázatát vizsgálja Budapest funkcionális várostérségében, külön figyelemmel a mezőgazdasági célú területek átalakulására. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a területátalakulás és a mezőgazdasági területek csökkenése Budapest körül a rendszerváltást követően fokozódott, és a hagyományos mezőgazdasági termőterületek szinte eltűntek a főváros körül.

TOVÁBB >>>
Jelinek Csaba tanulmánya a Journal of Urban History folyóiratban
Jelinek Csaba tanulmánya a Journal of Urban History folyóiratban

A Journal of Urban History folyóiratban megjelent Jelinek Csaba (tud. munkatárs) „Turning a “Socialist” Policy into a “Capitalist” One: Urban Rehabilitation in Hungary during the Long Transformation of 1989” című tanulmánya. Az írás a magyar városrehabilitációs törekvéseket mutatja be az 1970-es évektől az 1990-es évekig. A tanulmány érvelése szerint ezeknek a közpolitikáknak az elterjedését nagyban befolyásolta az 1970-es évek globális politikai–gazdasági válsága, valamint az ebből következő strukturális átalakulások. Emellett az írás a szakértők és a szakértőiség kiemelkedő szerepét hangsúlyozza, és ezen keresztül a szakpolitikai változások történelmi elemzésének új módszerére tesz javaslatot.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány területi hatásai – Műhelytanulmányok
 A koronavírus-járvány területi hatásai – Műhelytanulmányok

Az elmúlt időszakban az intézet kollégái több, a koronavírus-járvánnyal területi hatásait vizsgáló műhelytanulmányt is megjelentettek. Lennert József (tud. munkatárs) a COVID-19 járvány lehetséges terjedését modellezte egy saját fejlesztésű program segítségével. Kovács Sándor Zsolt és Uzzoli Annamária (tud. főmunkatárs) az egészségkockázatok területi különbségeit vizsgálta a járványhelyzet tükrében. Hajdú Zoltán (tud. tanácsadó) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs) a járvány államhatár-politikákra gyakorolt hatását elemezte.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány területi hatásai – Gyorselemzések
A koronavírus-járvány területi hatásai – Gyorselemzések

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az intézet kollégái több területi gyorselemzést is publikáltak. Koós Bálint (tud. munkatárs) a járványhelyzettel kapcsolatos válság területi hatásait vizsgálta. Lennert József (tud. munkatárs) a távmunka elterjedésének vándormozgalomra kifejtett hatásait elemezte. Kovács Sándor Zsolt (tud. segédmunkatárs) a digitális és online pénzügyi eszközök elterjedésének lehetséges felgyorsulását, illetve a járványhelyzet önkormányzati bevételekre gyakorolt hatását vizsgálta. Kettő, a járványhelyzet környezeti hatásait elemző írás is olvasható.

TOVÁBB >>>
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Váradi Monika Máriának, a KRTK RKI tudományos főmunkatársának, a regionális és szociális egyenlőtlenségek, valamint a társadalmi integrációt célzó intézmények és szakpolitikák kutatása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
A koronavírus-járvány területi adatai (folyamatosan frissítve!)

A KRTK RKI folyamatosan figyelemmel követi a koronavírus-járvány hivatalos forrásból származó országos és területi adatainak alakulását. Ezek között találhatók az új esetek száma, napi frissítéssel, megyei bontásban. Továbbá folyamatosan frissülő adat-állományunkból visszakereshető az összes eset, valamint a napi új esetek számának időbeli és térbeli vetülete is.

TOVÁBB >>>
Interjú Jóna Lászlóval a Kisalföld napilapban

A KRTK RKI tudományos munkatársa, Jóna László, a Kisalföld napilapnak adott interjút az intézetben folyamatban levő COVID-19 kutatásokról, az elkészült elemzésekről, valamint azok Győr-Moson-Sopron megyére vetített eredményeiről. Az interjú online változata kattintás után, a napilap weboldalán érhető el.

TOVÁBB >>>
Álláshirdetés a békéscsabai kutatócsoportnál

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs / tudományos munkatárs munkakör betöltésére; teljes munkaidős, határozott idejű, 1 évig tartó közalkalmazotti jogviszonyban. A munkavégzés helye: KRTK Regionális Kutatások Intézete, Alföldi Tudományos Osztály, Békéscsabai Csoport. Kiírás és pályázati feltételek a KÖZIGÁLLÁS oldalán, a pályázatok benyújtásának határideje: 2020. május 20.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány környezeti hatásainak vizsgálata

A KRTK RKI új kutatási dossziét indított el, amely a koronavírus-járvány társadalmi, és gazdasági hatásainak területi dimenzióját vizsgálja. A legfrissebb bejegyzések között találják Varjú Viktor (tud. főmunkatárs) vezette kutatócsoport környezeti hatásvizsgálatához kapcsolódó elemzését, amely már elérhető a Gyorselemzések menüpont alatt.

TOVÁBB >>>
Konferenciafelhívás: Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok (elhalasztva)

A szabadkai Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Határkutató Csoportja és a Magyar Regionális Tudományi Társaság által közösen szervezett, „Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok” című, eredetileg 2020. május 21-ére tervezett konferenciát a szervezők elhalasztják. Amint tájékoztatást kapunk az új időpontról, közzétesszük.

Konferencia Csatári Bálint emlékére (elhalasztva)

Az eredetileg 2020. április 23-án Csatári Bálint emlékére szervezett konferenciát a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel a szervezők elhalasztják. Az új időpontról, és a konferenciával kapcsolatos további tudnivalókról később tájékoztatjuk a tisztelt Érdeklődőket.

Konferencia Gadócziné Fekete Éva emlékére (elhalasztva)

A szervezőktől kapott tájékoztatás alapján az eredetileg 2020. március 24-ére Gadócziné Fekete Éva emlékére szervezett konferencia lemondásra került. A szervezők szándéka, hogy a körülmények javulását követően a konferencia későbbi időpontban megrendezésre kerüljön.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő rendezvénye

2020. február 20-án 15 órától, a KRTK RKI győri osztályán rendezik a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás (cégvezető, Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatják az érdeklődők. További részletek kattintás után olvashatók, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

TOVÁBB >>>
Hajdú Zoltán a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

Az RKI Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Hajdú Zoltán személyében, aki 2020. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Pámer Zoltán megvédte doktori disszertációját

Az RKI tudományos segédmunkatársa, Pámer Zoltán 2019. november 26-án 100%-os eredménnyel védte meg „A területi kormányzási struktúrák hatása a határon átnyúló együttműködésre – négy határrégió összehasonlító elemzése” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában. Kollégánknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Vigvári András az MTA-SYLFF ösztöndíj nyertesei között

A KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, Vigvári András 2020. januárjától kezdődően 10 hónapon keresztül az MTA-SYLFF ösztöndíjában részesül, aki az ösztöndíjas időszak alatt a „Kiszorulás a városokból: a lakhatási szegénység új formái Magyarországon a 2008-as gazdasági válság után” témában folytat kutatást. Kollégánknak gratulálunk, és tovább sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>