KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban

„„Good Parents” and „Beloved Children”: Intensive parenting and everyday practices in Hungarian child welfare service” címmel jelent meg Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) tanulmány a kanadai Lien Social et Politique című folyóiratban. A tanulmány, amely egy etnográfiai kutatáson alapul, azt vizsgálja, hogy az átalakuló nevelés ideálok hogyan változtatták meg a gyermekjóléti szolgáltatásokat Magyarországon az elmúlt évtizedben.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilona társszerzős tanulmánya a Regional and Federal Studies folyóiratban
Pálné Kovács Ilona társszerzős tanulmánya a Regional and Federal Studies folyóiratban

„Counties in a vacuum: The electoral consequences of a declining meso-tier in Hungary” címmel jelent meg kollégánk, Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor, KRTK RKI DTO) Kákai Lászlóval közösen írt tanulmánya a Regional and Federal Studies című folyóiratban. A tanulmány szerint a magyar megyék közigazgatásban betöltött szerepe 1990 óta jelentősen csökkent, amely a 2019. évi önkormányzati választások eredményben is megmutatkozott. Az elemzés a centralizációra és a választási rendszer átalakítására mutat rá a választások eredményének fényében.

TOVÁBB >>>
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Horeczki Réka szakmai díja
Horeczki Réka szakmai díja

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága (MTA PAB) 2020. november 26-án rendezte meg a Pannon Tudományos Napot Pécsett, hibrid formában, ahol a "PAB régió legjobbnak ítélt PhD munkája" díjat Horeczki Réka (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) kapta meg Kisvárosi fejlődési utak. A dél-dunántúli kisvárosok helye és szerepe a térség hosszú távú gazdasági és társadalmi változásaiban című doktori értekezéséért. Réka a többi jelentkezővel együtt előadásban mutatta be kutatási eredményeit. Az MTA PAB és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) 2005 óta rendezi meg Pannon Tudományos Nap című közös konferenciáját, amelynek célja a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények bemutatása. A rendezvény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD munkák bemutatására is sor került. Kollégánknak gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Faragó László elismerései
Faragó László elismerései

Az elmúlt időszakban kollégánk, Faragó László (kutatóprofesszor emeritus, RKI DTO) több rangos elismerésben is részesült. A „Téri lét – Társadalmi fordulat a térelméletben” című monográfiájáért az MTA Regionális Tudományi Bizottsága a hazai publikációk között „Az Év Regionális Tudományi Publikációja Díjat” ítélte oda neki. A felsőoktatásban oktatóként eltöltött több mint 25 éves munkája elismeréseként pedig Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter az Oktatói Szolgálati Emlékérmet adományozta részére. Mindkét elismeréshez gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Megjelent a Területi kihívások és területi politikák Magyarországon, 2010–2020 című kötet
Megjelent a Területi kihívások és területi politikák Magyarországon, 2010–2020 című kötet

A Czirfusz Márton (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) szerkesztésében elkészült kötet résztémákra bontva, a főbb problémákra összpontosítva mutatja be a magyarországi területi folyamatok elmúlt tíz évben történt változásait, illetve értékeli a szakpolitikákban a területi szempontok megjelenését. A fejezetek két tartalmi részre bomlanak: egy-egy résztémában kiemelnek egy-egy területi folyamatot, ezt a területi jelenséget pedig elemző módon körüljárják, rámutatva a területi egyenlőtlenségeket létrehozó társadalmi-gazdasági-politikai folyamatokra. A fejezetek egy-egy területpolitikai intézkedés vagy megközelítés értékelését is adják. Ezekben megtalálhatók a kormány által kimondva vagy kimondatlanul képviselt területpolitikai irányok elemzései, néhány téma esetében pedig azt mutatják be a szerzők, hogy milyen megközelítést tartanánk kívánatosnak. A kötet online verziója kattintást követően már elérhető, a print verzió pedig hamarosan elérhető lesz.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Rácz Szilárd a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya új osztályvezetőt választott Rácz Szilárd személyében, aki 2021. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Brucker Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. december 29-én jelent meg Brucker Balázs (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) írása „Értékek és érdekek harca – az EU 2021 és 2027 közötti kohéziós politikája” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Élettel teli közterek – Beszélgetés Jóna Lászlóval

A Kisalföld K2 mellékletének 2020. december 12-i számában jelent meg riport Jóna Lászlóval (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) arról, hogy mitől telnek meg élettel a győri parkok és hogyan alakul a közterek használata a járványhelyzet idején. A riport kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Interjú az okos városokról

A VEOL.hu (Veszprém megyei hírportálon) 2020. december 10-én jelent meg interjú Lados Mihállyal (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) az okos városokról. A beszélgetés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Konferencia – Regionális jövőképek Magyarországon (az előadások felvételével)

A KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia IX. (Gazdaság- és Jogtudományok) Osztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományi Bizottsága és a Magyar Regionális Tudományi Társaság a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében „Regionális jövőképek Magyarországon” címmel 2020. november 10-én online konferenciát szervezett. A konferencia előadásainak felvétele kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Könyvbemutató – 2020. november 12. - ELHALASZTVA!

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, a Magyar Regionális Tudományi Társaság, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága és a PAB Politológiai Munkabizottsága által eredetileg 2020. november 12-ére tervezett könyvbemutatót későbbi időpontra halasztották. Az esemény új időpontjáról később adnak tájékoztatást a szervezők.

Térbemutató Jóna Lászlóval a Kisalföldben

A Kisalföld 2020. szeptember 26-i számában Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) a győri természeti kincskereső keretében győri Bem teret mutatta be. A térről szóló bemutató és a hozzátartozó galéria elérhető a Kisalföld honlapján.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 30-án jelent meg Lennert József (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO kecskeméti csoport) írása „Ábrákon mutatjuk, hol fognak lakni a magyarok 2051-ben - és mennyien maradunk” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére., amelyen Bálint Dóra (tud. segédmunkatárs) „Az online peer-to-peer platformok területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Lengyel Balázs és Páger Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 17-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) Lengyel Balázzsal (KRTK KTI) közösen jegyzett írása „Tényleg a nagyvárosok kiváltsága a fejlődés?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
OTKA zárókonferencia – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja „A területi gazdasági folyamatok hosszú távú előrejelzése: regionális modell építése magyarországi adatokon” című projektzáró konferenciájára. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Rácz Szilárd Bolyai+ nyertes

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021. tanévre meghirdetett Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját Rácz Szilárd, a DTO kutatója a Széchenyi István Egyetemen nyerte el, ahol "Regionális központok innovációs potenciálja Közép- és Délkelet-Európában" témában végez 12 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

TOVÁBB >>>