KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Barsi Boglárka és Farkas Jenő Zsolt Bolyai-ösztöndíjat nyert
Barsi Boglárka és Farkas Jenő Zsolt Bolyai-ösztöndíjat nyert

A KRTK RKI két kollégája is Bolyai-ösztöndíjban részesült a 2021. évi kiírás során: Barsi Boglárka a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály tudományos munkatársa „A boldogság területi aspektusai, lehetséges mérése, a települési boldogság menedzsmentje” című pályázatával, Farkas Jenő Zsolt az Alföldi Tudományos Osztály kecskeméti kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa pedig „Magyarország agrár-és vidékföldrajza” című kutatási témájával nyerte el az MTA hároméves Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. Kollégáinknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

A Magyar Regionális Tudományi Társaság nyilatkozata a Regionális Kutatások Intézetének tervezett átalakításával kapcsolatban
A Magyar Regionális Tudományi Társaság nyilatkozata a Regionális Kutatások Intézetének tervezett átalakításával kapcsolatban

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, a szervezet elnöksége által egyhangúlag jóváhagyott, nyilatkozatot adott ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetének tervezett átalakításával kapcsolatban. A nyilatkozat szövege kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Megjelent a Tér és Társadalom 2021/2. lapszáma
Megjelent a Tér és Társadalom 2021/2. lapszáma

A Tér és Társadalom 2021. évi második számában több, a KRTK RKI kutatói által jegyzett tanulmány is olvasható. Zsibók Zsuzsanna (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) és Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) írásában a hosszú távú gazdasági konvergencia-forgatókönyvek magyarországi megyékre vonatkozó pályáit vizsgálta meg. Hardi Tamás (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) Lieszkovszky József Pállal és Ács Balázzsal társszerzős tanulmánya a vidéki térségek közforgalmú közlekedési hálózatának magyarországi fejlődését tekintette át a kezdetektől napjainkig. Horeczki Réka (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) Beluszky Pál és Sikos T. Tamás „Városi szerepkör, városi rang” című kötetéről írt recenziót. A KRTK kollégái közül Fertő Imre (főigazgató, KRTK) és Benedek Zsófia (tud. munkatárs, KRTK) Szente Viktóriával közös társszerzős tanulmányában a helyi élelmiszer vásárlás a helyi gazdaság fejlődésére gyakorolt hatásának szakirodalmát tekintette át.

TOVÁBB >>>
Emlékfa Lados Mihály tiszteletére
Emlékfa Lados Mihály tiszteletére

A KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya a H2020 Naturvation projekt konzorcium kezdeményezésére, a Széchenyi István Egyetemmel közösen fát ültetett elhunyt kollégánk Lados Mihály tiszteletére. Az eseményre 2021. május 28-án került sor Győrben.

TOVÁBB >>>
Keller Judit és Virág Tünde tanulmánya a European Planning Studies folyóiratban
Keller Judit és Virág Tünde tanulmánya a European Planning Studies folyóiratban

„A drop in the sea or catalyst for change: diverse effects of the place-based approach in Europe” címmel jelent meg Keller Judit (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) publikációja a European Planning Studies folyóiratban. A tanulmányban a szerzők a hely-alapú (place-based) szakpolitikai tevékenység végrehajtását hasonlították össze három különböző európai uniós országban, elsősorban az intézményi folyamatokra fókuszálva. Ezen belül vizsgálták a helyi koalíciók kialakulását, a különböző szereplők fejlesztési ambícióinak és elkötelezettségének hatását, valamint a tervezés és végrehajtás folyamatát mind a horizontális mind a vertikális kapcsolatokon keresztül. A tanulmány a RELOCAL H2020 projekt keretében folytatott kutatás eredményeként jelent meg.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Kováts Bence megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály békéscsabai kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Kováts Bence sikeresen megvédte „Becoming (in)dependent. Trends and determinants of parental support in housing access in Hungary” című doktori értekezését a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájában, 2021. június 16-án. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Mihály Melinda megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály békéscsabai kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Mihály Melinda sikeresen megvédte „Autonomy and Empowerment: Social and Solidarity Economy Initiatives and Local Development in Peripheralised Areas of Germany and Hungary” című doktori értekezését a Lipcsei Egyetem Földrajzi Intézetében, 2021. június 7-én. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Emlékfa ültetés Lados Mihály tiszteletére

A KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya a H2020 Naturvation projekt konzorcium kezdeményezésére, a Széchenyi István Egyetemmel közösen fát ültet elhunyt kollégánk Lados Mihály tiszteletére, amelyre minden kedves érdeklődőt meghívnak. Az eseményre 2021. május 28-án 10 órakor Győrben kerül sor, a részleteket az alábbi meghívóban olvashatják.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2021. május 17.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére, amelyen Hajdú Zoltán (tudományos tanácsadó, KRTK RKI DTO) „Az állami beavatkozások szerepe a centrum-periféria viszonyrendszer formálásában Baranya megyében az államszocialista korszakban (1949–1990)” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a kattintást követően elérhető meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2021. május 6.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére, amelyen Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor, KRTK RKI DTO) „Kormányzati kihívások periférikus térségekben” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a kattintást követően elérhető meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
A TÉR Műhely előadássorozatának következő eseménye

A TÉR Műhely előadássorozatának következő eseményére 2021. április 8-án 16:00 órától, online közvetítés keretében kerül sor. A rendezvény meghívott előadói Misetics Bálint és Teller Nóra, a beszélgetés házigazdája Velkey Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO). További részletek, és a közvetítés elérhetősége kattintást követően olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

TOVÁBB >>>
Mezei Cecília és Farkas Jenő Zsolt írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 26-án jelent meg Mezei Cecília (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) és Farkas Jenő Zsolt (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Meglepő, mennyire sok magyar településen nehezíti meg az életet az alapvető szolgáltatások hiánya” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 18-án jelent meg Lennert József (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Ábrákon mutatjuk, miért terjedhet olyan gyorsan a koronavírus-járvány Magyarországon” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Mezei Cecília és Varjú Viktor írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 12-én jelent meg Mezei Cecília (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) és Varjú Viktor (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) közösen jegyzett írása „Mit dobunk ki a kukába? – Feltérképeztük a hazai hulladékhelyzetet” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Meghívó: RELOCAL Policy Conference online

2021. március 15-én rendezik meg a RELOCAL Policy Conference “Empowering the Local for Enhancing Cohesion and Spatial Justice in Europe” című rendezvényt, amelyen a KRTK RKI részéről Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Keller Judit (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) “A drop in the sea or catalyst for change: diverse effects of the place-based approach in Europe” címmel tart előadást. Az eseményt a résztvevők regisztrációt követően online követhetik. A részletes program, és a regisztrációval kapcsolatos tudnivalók kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Kovai Cecília és Szőke Alexandra írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. január 27-én jelent meg Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) közösen jegyzett írása „A gyermeknevelés, mint befektetés? – A szülői felelősségek átalakulása” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
A Szociológiai Szemle tematikus lapszámának bemutatója

2021. február 2-án 16 órától rendezik a Szociológiai Szemle Virág Tünde és Jelinek Csaba szerkesztésében megjelent tematikus lapszámának online bemutatóját. A bemutatót Nagy Erika (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) és Pulay Gergő (Max Planck Institute for Social Anthropology) felvezető gondolatai indítják, amelyekre a lapszám szerzői, Jelinek Csaba, Kovai Cecília, Németh Krisztina, Virág Tünde és Zolnay János reflektálnak. A beszélgetést Berényi Eszter, a Szociológiai Szemle főszerkesztője vezeti. Az eseménnyel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el.

TOVÁBB >>>