KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Varjú Viktor a KRTK Regionális Kutatások Intézetének új igazgatója
Varjú Viktor a KRTK Regionális Kutatások Intézetének új igazgatója

Az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) elnöke egyetértésével a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont főigazgatója Varjú Viktort (tud. főmunkatárs, KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztály) nevezte ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetének igazgatójává, 2021. október 16-tól három éves időtartamra.

Kováts Bencének ítélték oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat
Kováts Bencének ítélték oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat

Az Európai Lakhatáskutató Hálózat (European Network for Housing Research) bírálóbizottsága Kováts Bencének (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO Békéscsaba) ítélte oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat „Conservative housing policy: conditions of its emergence and its long-term path dependence in Hungary” című tanulmányáért. A díjat minden évben a szervezet konferenciáján a legjobb tanulmányt előadó fiatal (41 év alatti) kutatónak osztanak ki. Kollégánknak gratulálunk ehhez a rangos elismeréshez, és további szakmai sikereket kívánunk!

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Vigvári Andrással készített interjút a Pénzcentrum
Vigvári Andrással készített interjút a Pénzcentrum

„Itt vesznek most olcsón családi házat a pestiek vidéken: tudják, mire vállalkoznak?” címmel készített interjút a Pénzcentrum online gazdasági portál kollégánkkal Vigvári Andrással (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI KÉTO). Az interjú a koronavírus-járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásának egy speciális szegmensét, a zártkertekbe való kiköltözést, és ennek különböző aspektusait járja körbe.

TOVÁBB >>>
Interjú Pálné Kovács Ilonával
Interjú Pálné Kovács Ilonával

Siposs Zoltán készített interjút kollégánkkal, Pálné Kovács Ilona akadémikussal, a KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának kutatóprofesszorával. Az interjú kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Megjelent a Nagyvárosok Magyarországon c. tanulmánykötet Rechnitzer János társszerkesztésében
Megjelent a Nagyvárosok Magyarországon c. tanulmánykötet Rechnitzer János társszerkesztésében

A Ludovika Egyetemi Kiadó Studia Regionum sorozatában Rechnitzer János (kutatóprofesszor emeritus, KRTK RKI NYUTO) és Berkes Judit (SZE, Győr) szerkesztésében megjelent a Nagyvárosok Magyarországon című tanulmánykötet. A kötet tanulmányainak szerzői között a szerkesztő Rechnitzer János mellett több intézeti kolléga is található: Baranyai Nóra (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO), Horeczki Réka (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO), Kovács Sándor Zsolt (külső munkatárs, KRTK RKI DTO), illetve Rácz Szilárd (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO). A kötet áttekintést nyújt a magyar nagyvárosok fejlődési pályáiról, a korábbi kutatási irányokról, a gazdasági szerkezetük alakulásáról, a kormányzási modellekről, a társadalmiszerkezetváltozási trendjeikről, a kulturális miliőről, a városszerkezet átrendeződéséről, majd összefoglalja a fejlődési pályáik jellemzőit, keresve a közös és egyedi elemeket. A kötet kattintást követően érhető el.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Bálint Dóra megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos segédmunkatársa, Bálint Dóra sikeresen megvédte „Az online interakciók területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában, 2021. október 11-én. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely a „Geopolitikai folyamatok és térképzetek Közép-Európában: Államok, határok, integráció és területi fejlődés” című NKFIH projekt keretében kerül meghirdetésre. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 10. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely teljes munkaidős (heti 40 óra), és határozatlan időre szól. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. szeptember 20. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében. Az intézetigazgató munkaköre határozott időre, legfeljebb 3 évig terjedő időtartamra szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
IX. Falukonferencia – Pécs, 2021. szeptember 22–24.

„A vidéki Magyarország a pandémia korában” címmel rendezi meg a KRTK Regionális Kutatások Intézete a IX. Falukonferenciát, 2021. szeptember 22–24. között Pécsen. A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (határidő: 2021. augusztus 1.). Az eseménnyel kapcsolatos részletes tudnivalók és a regisztrációs felület tovább kattintást követően, a konferencia honlapján keresztül érhető el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

TOVÁBB >>>
Fiatal Regionalisták XII. Konferenciája – Győr, 2021. október 1–2.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola ezúton tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Regionalisták XII. Konferenciájára, melynek témája: A regionális tudomány a tudománymetria tükrében. A jelentkezés és absztrakt beküldés határideje: 2021. szeptember 10. Az eseménnyel kapcsolatos további tudnivalók a kattintás után elérhető felhívásban olvashatók.

TOVÁBB >>>
Farkas Jenő Zsolt, Hardi Tamás és Hoyk Edit írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. július 12-én jelent meg Farkas Jenő Zsolt (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO), Hardi Tamás (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) és Hoyk Edit (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „A földhasználat változásának hatása a fenntarthatóságra” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos segédmunkatársa, Páger Balázs sikeresen megvédte „A vállalkozói aktivitás és az ökoszisztéma szerepe a gazdasági fejlődésben” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában, 2021. július 2-án. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Kollégáink írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. június 17-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO), Szabó Tamás (térképész, KRTK RKI DTO), Kovács Sándor Zsolt (külső munkatárs, KRTK RKI DTO) és korábbi kollégánk Uzzoli Annamária (tud. főmunkatárs, CSFK FTI) írása „Lakóhelytől is függhet a koronavírus-fertőzés túlélési esélye – melyek a leginkább veszélyeztetett területek a járvány idején?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Kováts Bence megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály békéscsabai kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Kováts Bence sikeresen megvédte „Becoming (in)dependent. Trends and determinants of parental support in housing access in Hungary” című doktori értekezését a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájában, 2021. június 16-án. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Mihály Melinda megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály békéscsabai kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Mihály Melinda sikeresen megvédte „Autonomy and Empowerment: Social and Solidarity Economy Initiatives and Local Development in Peripheralised Areas of Germany and Hungary” című doktori értekezését a Lipcsei Egyetem Földrajzi Intézetében, 2021. június 7-én. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Emlékfa ültetés Lados Mihály tiszteletére

A KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya a H2020 Naturvation projekt konzorcium kezdeményezésére, a Széchenyi István Egyetemmel közösen fát ültet elhunyt kollégánk Lados Mihály tiszteletére, amelyre minden kedves érdeklődőt meghívnak. Az eseményre 2021. május 28-án 10 órakor Győrben kerül sor, a részleteket az alábbi meghívóban olvashatják.

TOVÁBB >>>