KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Nagy Erika és Mihály Melinda társszerzős írása a lipcsei IfL intézet blogjában
Nagy Erika és Mihály Melinda társszerzős írása a lipcsei IfL intézet blogjában

„Agents of Change in Old-industrial Regions in Europe (ACORE)” címmel jelent meg Nagy Erika (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) és Mihály Melinda (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI ATO) társszerzős írása a lipcsei Leibniz-Institut für Länderkunde (IfL) blogjában. Az írás az ACORE projekt fő kutatási kérdéseit és céljait mutatja be. A kutatásban a nemzetközi konzorcium résztvevői olyan tradicionális ipari városokat és régiókat vizsgálnak, amelyek a gazdasági átalakulásokat követően jelentős problémákkal kellett szembenézniük. A teljes angol nyelvű írás kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Intézeti kollégákat választottak be az MTA tudományos bizottságaiba
Intézeti kollégákat választottak be az MTA tudományos bizottságaiba

Az MTA Tudományos Bizottságaiban lezárultak a szavazások és a testületek felállítása a 2021-2023. évi periódusra. A KRTK RKI kutatói közül több kollégát is beválasztottak az MTA IX. Osztályának Regionális Tudományi Bizottságába, illetve az MTA X. Osztályának Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottságába.

TOVÁBB >>>
Virág Tünde és Jelinek Csaba a G7 Podcast vendége volt
Virág Tünde és Jelinek Csaba a G7 Podcast vendége volt

A G7 portál Podcast rovatának vendége volt Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Jelinek Csaba. A zsugorodó városokról, és az ott zajló társadalmi folyamatokról szóló beszélgetés alapja a 2020. végén zárult, Virág Tünde vezette NKFIH Alap kutatási projekt volt. A beszélgetésben a résztvevők vázolták a kutatás legfőbb eredményeit, tapasztalatait, valamin az ebből levonható következtetéseket. A műsor kattintást követően hallgatható meg. (Kép forrása: https://theconversation.com/the-challenges-of-degrowth-in-cities-110867)

TOVÁBB >>>
Megjelent a Deturope 2020/3. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében
Megjelent a Deturope 2020/3. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében

Megjelent a Deturope folyóirat 2020/3. tematikus lapszáma, amelynek vendégszerkesztői Egyed Ildikó (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) voltak. A lapszám városi tanulmányok Közép-Európában témában a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2019. évi konferenciáin (Fiatal Regionalisták 11. Konferenciája, 7. Közép-európai Regionális Tudományi Konferencia, Magyar Regionális Tudományi Társaság XVII. Vándorgyűlése) előadott tanulmányokból közöl válogatást. A tematikus számban megjelent írások között megtalálható Varjú Viktor (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) tanulmánya „Environmental policy integration and its success on settlement level in Hungary”, illetve Egyed Ildikó és Rácz Szilárd tanulmánya „The role of territorial capital in urban renewal in a non-core Central European city” címmel. A lapszám tanulmányai már elérhetők online a Deturope folyóirat honlapján.

TOVÁBB >>>
Kollégáink tanulmányai a Szociológiai Szemle tematikus lapszámában
Kollégáink tanulmányai a Szociológiai Szemle tematikus lapszámában

Megjelent a Szociológiai Szemle 2020/2. tematikus lapszáma Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Jelinek Csaba szerkesztésében. A lapszám Virág Tünde a „Helyi közpolitikák és a marginalitás (újra)termelődése hanyatló városokban” című projektjére épült. Virág Tünde és Jelinek Csaba bevezető tanulmánya a lapszám bemutatása mellett a zsugorodással kapcsolatos főbb szakirodalmi állításokat és tendenciákat tárgyalja. Virág Tünde másik tanulmánya két zsugorodó középvárosra vonatkozóan elemzi a demográfiai ambivalenciák térbeli és társadalmi következményeit, a helyi önkormányzatok különböző gyakorlatait. Németh Krisztina (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) írásában a térbeli-társadalmi mobilitást elemzi egy család költözésén keresztül. Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) tanulmányában a hátrányos helyzetű roma gyermekek társadalmi mobilitását segítő tanodaprogramok megvalósulását vizsgálja egy zsugorodó város társadalmi viszonyaiban. A tanulmányok elektronikus verziói már elérhetők a Szociológiai Szemle honlapján.

TOVÁBB >>>
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban

„„Good Parents” and „Beloved Children”: Intensive parenting and everyday practices in Hungarian child welfare service” címmel jelent meg Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) tanulmány a kanadai Lien Social et Politique című folyóiratban. A tanulmány, amely egy etnográfiai kutatáson alapul, azt vizsgálja, hogy az átalakuló nevelés ideálok hogyan változtatták meg a gyermekjóléti szolgáltatásokat Magyarországon az elmúlt évtizedben.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
A TÉR Műhely előadássorozatának következő eseménye

A TÉR Műhely előadássorozatának következő eseményére 2021. április 8-án 16:00 órától, online közvetítés keretében kerül sor. A rendezvény meghívott előadói Misetics Bálint és Teller Nóra, a beszélgetés házigazdája Velkey Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO). További részletek, és a közvetítés elérhetősége kattintást követően olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

TOVÁBB >>>
Mezei Cecília és Farkas Jenő Zsolt írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 26-án jelent meg Mezei Cecília (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) és Farkas Jenő Zsolt (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Meglepő, mennyire sok magyar településen nehezíti meg az életet az alapvető szolgáltatások hiánya” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 18-án jelent meg Lennert József (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Ábrákon mutatjuk, miért terjedhet olyan gyorsan a koronavírus-járvány Magyarországon” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Mezei Cecília és Varjú Viktor írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. március 12-én jelent meg Mezei Cecília (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) és Varjú Viktor (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) közösen jegyzett írása „Mit dobunk ki a kukába? – Feltérképeztük a hazai hulladékhelyzetet” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Meghívó: RELOCAL Policy Conference online

2021. március 15-én rendezik meg a RELOCAL Policy Conference “Empowering the Local for Enhancing Cohesion and Spatial Justice in Europe” című rendezvényt, amelyen a KRTK RKI részéről Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Keller Judit (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) “A drop in the sea or catalyst for change: diverse effects of the place-based approach in Europe” címmel tart előadást. Az eseményt a résztvevők regisztrációt követően online követhetik. A részletes program, és a regisztrációval kapcsolatos tudnivalók kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Kovai Cecília és Szőke Alexandra írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. január 27-én jelent meg Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) közösen jegyzett írása „A gyermeknevelés, mint befektetés? – A szülői felelősségek átalakulása” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
A Szociológiai Szemle tematikus lapszámának bemutatója

2021. február 2-án 16 órától rendezik a Szociológiai Szemle Virág Tünde és Jelinek Csaba szerkesztésében megjelent tematikus lapszámának online bemutatóját. A bemutatót Nagy Erika (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) és Pulay Gergő (Max Planck Institute for Social Anthropology) felvezető gondolatai indítják, amelyekre a lapszám szerzői, Jelinek Csaba, Kovai Cecília, Németh Krisztina, Virág Tünde és Zolnay János reflektálnak. A beszélgetést Berényi Eszter, a Szociológiai Szemle főszerkesztője vezeti. Az eseménnyel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs társszerzős írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. január 20-án jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) Deák Andrással (tud. főmunkatárs, KRTK VGI) közösen jegyzett írása „Az egész ország megérzi, ha a Dunaferr bedől” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Rácz Szilárd a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya új osztályvezetőt választott Rácz Szilárd személyében, aki 2021. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Brucker Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. december 29-én jelent meg Brucker Balázs (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) írása „Értékek és érdekek harca – az EU 2021 és 2027 közötti kohéziós politikája” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Élettel teli közterek – Beszélgetés Jóna Lászlóval

A Kisalföld K2 mellékletének 2020. december 12-i számában jelent meg riport Jóna Lászlóval (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) arról, hogy mitől telnek meg élettel a győri parkok és hogyan alakul a közterek használata a járványhelyzet idején. A riport kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Interjú az okos városokról

A VEOL.hu (Veszprém megyei hírportálon) 2020. december 10-én jelent meg interjú Lados Mihállyal (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) az okos városokról. A beszélgetés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>