KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETŐ HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

MTA Kiváló Kutatóhely címmel tüntették ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetét

 

Az Akadémia megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek. Ezen szerep erősítése céljából 2021-ben az MTA a tudományos kiválóság elismerését az egyéni teljesítmények értékelése mellett a Kiváló Kutatóhely minősítés létrehozásával kiterjesztette a tudományos intézményekre is.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete részére kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely (rövid forma: MTA Kiváló Kutatóhely) minősítést adományozta 2022 májusában.

Az oklevelek ünnepélyes átadására 2022. május 4-én az Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházában került sor. Az átadón beszédet mondott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Hunyady László, a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács elnöke, valamint Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Az oklevelet a KRTK Regionális Kutatások Intézete nevében igazgatónk, Varjú Viktor vette át.

 

Forrás: MTA

 

Az MTA Kiváló Kutatóhely kiírásra benyújtott összesen 114 pályázat mindegyikét legalább három független szakértő, majd az MTA tudományos osztályain belül alakított bíráló bizottság értékelte, és az illetékes tudományos osztály, majd az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa (KMT) tett javaslatot a minősítés odaítélésére az Akadémia Elnökségének. A Kutatóhelyeket Minősítő Tanács néven felállított elnökségi bizottság 11 tagját a tudományos osztályok delegálták, elnöke Hunyady László, az MTA rendes tagja.  

 

 

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig, azaz 2022. május 4. napjától 2027. június 30. napjáig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása. Az MTA nemzetközi mobilitási pályázatai esetében az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megléte már pályázati feltétel, emellett több akadémiai pályázat esetében a minősítés megléte előnyt jelent. A minősítést elnyerő kutatóhelyek jogosulttá válnak az MTA Kiváló Kutatóhely megnevezés, és az MTA Kiváló Kutatóhely logó használatára. 

 

A kitüntetéssel kapcsolatos hír az MTA honlapján

Az átadóról készült videófelvétel itt tekinthető meg