KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETŐ HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

A Regional Studies Association nemzetközi konferenciája Pécsett

 

 
Regional Responses and Global Shifts: Actors, Institutions and Organisations
Pécs, Hungary
Monday 24th – Wednesday 26th May 2010
  
Az európai regionális tudomány vezető szervezete, a Regional Studies Association (RSA) 2010. évi nemzetközi konferenciájának 2010. május 24–26. között Pécs adott otthont. A konferencia megrendezésére kiírt pályázatot – rendkívül erős versenyben, amelyben öt nyugat-európai város pályázott – az MTA Regionális Kutatások Központja nyerte meg. A konferencia társrendezői a Magyar Regionális Tudományi Társaság és Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara.
A döntésben szerepet játszott a Regionális Kutatások Központjának nemzetközi elismertsége, illetve az is, hogy ebben az évben Pécs Európa kulturális fővárosa. A regionális tudománynak köszönhetően Pécs neve Magyarországon és külföldön is összekötődött a regionalizmus és a decentralizáció eszméjével. A konferencia pécsi megrendezése szimbolikus gesztusnak is tekinthető, ami egyértelműen a város, a Dél-dunántúli régió és a regionális tudomány versenyképességét erősítő elem.
A konferencia Regionális válaszok a globális változásokra címmel azt vitatta meg, hogy a nemzetközi válságból való kilábaláshoz milyen eszközökre, intézményekre és szervezési elvekre van szükség a régiókban, illetve a településrendszerek fejlesztésének milyen irányai képzelhetők el. Az európai kohéziós politika is reformokra szorul. Erről tartott előadást Dirk Ahner, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke, az MTA Regionális Kutatások Központjának igazgatója, Horváth Gyula köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai fejlődés jövőjének stratégiájához a regionális tudomány a kontinens szinte valamennyi országában kínál megoldási alternatívákat. Ma már Kelet-Európában is vannak olyan régiók (pl. Romániában a temesvári központú Nyugat régió, Szerbiában a Vajdaság, Csehországban a Brno székhelyű Dél-morva régió), amelyek egy merőben új fejlesztési paradigma alkalmazásával jelentős sikereket érnek el.
A konferencia a Regional Studies Association negyedszázados történetének legnagyobb rendezvénye volt. A közel 600 résztvevő 50 országból érkezett. Jelentős számban képviseltették magukat a kelet- és délkelet-európai regionális tudomány kutatói. Oroszországból közel húsz tudós tartott előadást.
A konferencia eredményei hatással lesznek az EU 2014-ben kezdődő programozási periódusában követendő kohéziós politika irányaira is. A magyar kormányzat is profitálhat a tanácskozás tapasztalataiból, hiszen 2011-ben a magyar elnökség ideje alatt kell elfogadni az új hosszú távra szóló, európai regionális kohéziós dokumentumot.