REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETO HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Energia Ankét: Burgenland mint mintarégió

2013. január 17-én tartották a kismartoni Kulturzentrumban az úgynevezett „Energieenquete”-ot,  az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) osztrák oldali záró-rendezvényét. A találkozón a burgenlandi tartományi kormányzó, Hans Niessl úr mellett elismert szakértők szólaltak fel amellett, hogy Burgenland még az idénaz áramellátás tekintetében energia függetlenné fog válni (elsősorban) a szélenergiának köszönhetően. A kormányzó bejelentése szerint, 2013. év végéig a szélerőművek Burganland áramszükségletének körülbelül 110%-át fogják lefedni.

Az első szélerőműveket 1997-ben telepítették az osztrák-magyar határhoz közeli Zurndorfban akkor még összesen hat darabot, de 2013 végére ez a szám már 360 lesz. Ennek eléréséhez 360 millió eurót fognak befektetni.

A rendezvényen a Dr. Lados Mihály, Jóna László, Honvári Patrícia, és Monostori Ádám vettek részt a győri osztályról. A rendezvényről német nyelven az alábbi linken olvasható egy rövid összeállítás, az ORF oldalán pedig egy rövid tudósítás.