REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETO HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Minőség szerepe a fenntartható városok életében

A Smart City rendezvénysorozat tizenkettedik előadója Lekics Gábor az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Nyugat-magyarországi Anyagvizsgáló Kirendeltségének kirendeltség-vezetője volt, aki előadásában bemutatta az ÉMI működését, és szerepét a fenntartható és okos városok létrehozásában.

Lekics Gábor előadásnak elején részletesen bemutatta, hogy melyek az ÉMI fő tevékenységei, milyen típusú laboratóriumokkal rendelkeznek, és milyen jellegű vizsgálatokat és minősítéseket végeznek. Az előadás második feléből kiderült, hogy a 2008-ban létrejött Polgármesterek Szövetségével 2016-ban kötött megállapodása alapján az ÉMI Nemzeti Koordinátorként támogatja hazánkban a településeket és a megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban. A hazánkból a Polgármesterek Szövetségébe belépőket a rendszer azonnal megismerteti az ÉMI-vel mint nemzeti koordinátorokkal. A Polgármesterek Szövetségének célja, hogy az aláíró városok az EU által előírt üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentik 2030-ig. Ennek megvalósítása érdekében a szövetségbe belépő városoknak vállalniuk kell, hogy a helyi tanácsi határozattól számított két éven belül benyújtanak egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP). Hazánkból jelenleg 40 település tagja ennek a szövetségnek.

Az előadás harmadik része ismertette, hogy az ÉMI szentendrei Tudásközpontja teljesen energia hatékony módon került kialakításra, és a közeljövőben megvalósuló Központi Anyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriuma is ugyanebben a szellemiségben kerül majd létrehozásra.

Az ÉMI 2017-ben pályázat útján elnyerte a Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi, innovációs házépítő verseny rendezésének jogát. A verseny 2019-ben kerül majd megrendezésre Szentendrén, mellyel kapcsolatban mindenképpen ki kell emelni, hogy eddig Közép-Európai ország még sosem volt helyszíne a versenynek.

Az előadást követő beszélgetésből kiderült, hogy az ÉMI által kiadott EMILI füzetek a lakosság számára azzal a céllal készültek, hogy megismertessék az építkezni, felújítani készülőket a legújabb jogszabályokkal, szabványokkal, és az új műszaki megoldásokkal. Az energia hatékony házakhoz felhasznált anyagoknak köszönhetően azok kinézete jelentőse eltérő a hagyományos házakhoz képest. Így fontos feladat ezen épületek terén, hogy összhangba hozhatók legyenek az új településképi arculati kézkönyvekkel. A 2019-ben megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe verseny egyik legfontosabb követelménye nem véletlenül az, hogy a résztvevők által létrehozott házaknak, nem csak energia hatékonynak, de esztétikusnak is kell lenniük. Az ÉMI valamennyi munkatársa megfejelő jogosultságokkal rendelkezik a szakértői munkák elvégzéséhez, és gyakorlatilag valamennyi építőipari szakágat lefednek.

Az ÉMI elsősorban a megfelelő minőség biztosításában tudja segíteni a településeket.

Facebook