REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

KÖZÉP- ÉS ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Budapest a földrajztudósok szemével

 

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében az MTA különböző tudományágaknak adott megjelenési lehetőséget egy-egy előadóülés keretében. 2010. november 8-án a társadalomtudományokon belül a társadalomföldrajz bemutatkozására került sor. Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete által szervezett eseményen az MTA FKI, az MTA RKK és az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársai adtak elő, az előadóülés témája a Budapesti városrégió átalakulása volt. A KÉTI-t két kutató, Beluszky Pál és Földi Zsuzsa képviselte.

Beluszky Pál Kihívások az idő és a tér koordinátáiban címmel több területi szinten és több összefüggésrendszerben, történetiségében mutatta be a Budapestet érintő kihívásokat. Ezeket a Budapest és az ország többi része, Budapest és az agglomeráció, Budapest egysége és a lokalitás, valamint Budapest funkciói és műszaki jellegzetességeinek ellentétei viszonylatában elemezte a dualizmus korától napjainkig, számos példával kiegészítve.

Földi Zsuzsa A Duna, mint a budapesti várostérség kiemelkedő fejlesztési és fejlődési lehetősége címmel a Duna folyam és a budapesti várostérség viszonyának történetiségét vizsgálta. Amellett érvelt, hogy a rendszerváltozást követően a Dunával kapcsolatosan a térhasználat új minősége valósul meg. Az előadó bemutatta azokat a megvalósult fejlesztéseket és víziókat, amelyek a folyó budapesti szakaszán történtek különösen az elmúlt 20 évben, valamint értékelte a városi fejlesztéspolitika eredményeit és lehetőségeit.

Az ülés részletes programja itt érhető el.