KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

EGYÉB MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Napelemes energia és környezet

 

 
Napelemes energia és környezet : A napelemes energiatermelés komplex feltételrendszere Magyarországon, a magyar-horvát határtérségben, és leckék a globális térből
 
Varjú Viktor (szerk.)

Pécs - Osijek
 

MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete - Sveučiliste Josip Juraj Strossmayer u Osijeku Elektrotechnički Fakultet Osijek

 
2014
 
151 oldal

ISBN 978 963 9899 76 6

 

A  szüntelen  gazdasági  és demográfiai  növekedés  az energia igény  folyamatos növekedésével jár. A fosszilis energiaforrások  kiváltására  a megújuló energiaforrások csak fokozatosan, több évtizedes távlatban lesznek alkalmasak, kutatását és fejlesztését, valamint használati arányát (az energiahatékonysággal  párhuzamosan) a teljes energiavertikumban folyamatosan növelni kell.

A napenergia hasznosításának kedvező feltételeit találhatjuk  a  kötetben  vizsgált  magyar–horvát Dráva régióban. A felhasználásnak azonban nem csak természetföldrajzi és technológiai függvényei vannak. A könyv feltárja azokat a társadalmi és gazdasági feltételeket is, amelyek a napenergia fotovillamos felhasználását befolyásolják a térségben.

A kötet a rövid technológiai áttekintést követően körüljárja  a  napenergiából  történő  áramtermelés technológiai sajátosságait, innovatív megoldásait, majd arra  keresi  a  választ,  hogy  a  Dráva  régióban  a fotovoltaikus  energiatermelésnek  milyen  környezeti, technológia, társadalmi és gazdasági potenciálja van. A régió  közép-európai,  európai  és  globális  kontextusba helyezése azt mutatja, hogy a környező és nyugati országokhoz képest lemaradóban vagyunk. Bár épülnek új napelemparkok Magyarországon, az előrejelzések nem kellően  biztatóak, a szakpolitikai  és  intézményi támogatás  szintje  alacsony  annak  ellenére, hogy a fotovillamos  energiatermelés  európai  és  globális részaránya (a megújuló energiatermelésen belül is) dinamikus növekedésnek indult, a napelemek ára pedig évente mintegy 10%-kal csökken.

A  fotovillamos  energiatermelésben  rejlő lehetőségek napjainkban hatványozottan tárulnak fel. A kérdés  az,  hogy  ezt  kihasználjuk-e?  A  könyv  a  maga módján  ebben  próbál  segíteni,  felhívva  a  figyelmet  a lehetőségekre és a megoldandó problémákra.

 

 

Kapcsolódó fileok


Tartalomjegyzék

A könyv teljes szövege